December piekmaand voor DDoS-aanvallen op webwinkels

“Een recordaantal DDoS-aanvallen vorig jaar, vooral in december was het raak.” Zo opende het NOS Journaal de avonduitzending op 6 januari. Het totale aantal aanvallen lag 15 procent hoger dan in 2017, zo blijkt cijfers die de NOS bij NBIP en SIDN heeft opgevraagd naar aanleiding van ons impactonderzoek.

Webwinkels zijn en blijven een populair doelwit. En voornamelijk in december, een maand waarin webwinkels flink omzet kunnen mislopen door doelwit te zijn van een DDoS-aanval. De impact van zo’n simpele aanval is dan redelijk groot. Eén van de oorzaken: jongeren die zich vervelen en daarom online kattenkwaad uithalen.

DDoS-aanvallen zijn dan ook steeds eenvoudiger uit te voeren. Tegelijkertijd wordt het lastiger je tegen dit soort criminele activiteiten te weren. Dat komt natuurlijk doordat de aanvallen steeds complexer in elkaar steken, zo bleek al eerder uit ons DDoS trendrapport.

Bekijk het nieuwsitem hier terug

SIDN heeft ook een uitgebreid artikel over het NOS-nieuwitem geschreven. Hier kan je ook lezen hoe onze onderzoeksresultaten tot stand zijn gekomen en hoe de cijfers zijn berekend.