Toename meldingen DDoS-aanvallen in augustus

Dit bericht is overgenomen van politie.nl. NBIP maakt namens haar deelnemers melding van DDoS-aanvallen.

Tientallen bedrijven en organisaties hebben in augustus melding gedaan van een (poging) DDoS-aanval. Hierbij zitten ook aangiftes van bedrijven met vitale dienstverlening.

Bij een (D)DoS-aanval, (Distributed) Denial of Service, proberen internetcriminelen een website, server of dienst onbereikbaar te maken. Via bijvoorbeeld een botnet, een netwerk van gehackte computers met een centrale aansturing, wordt een website, applicatie of dienst zo massaal bezocht dat deze crasht. Websitebezoekers kunnen de site niet meer bezoeken of gebruiken.

Veel digitale diensten en de onderliggende infrastructuur zijn van essentieel belang voor onze dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan betalingsverkeer, informatievoorzieningen en online patiƫntendossiers van ziekenhuizen. DDoS-aanvallen zijn daarom niet alleen vervelend voor het bedrijf en de klanten dat het treft, maar kunnen grote maatschappelijke gevolgen hebben.

Een (D)Dos-aanval is strafbaar. De politie zet in op het opsporen van cybercriminelen en het voorkomen en verstoren van cybercrime en DDoS-aanvallen. In het hele land komen op dit moment aangiftes binnen bij de cybercrimeteams van de verschillende eenheden. Onder de slachtoffers zijn onder meer internetproviders en banken.

De politie doet onderzoek naar de DDoS-aanvallen en werkt daarbij samen met het Nationaal Cyber Security Centrum, banken, internetproviders, NBIP, internationale politiekorpsen om de DDoS-aanvallen te stoppen.

Doe altijd aangifte van een DDoS-aanval
Doordat bedrijven en organisaties aangifte doen, neemt de informatie voor het onderzoek van de politie toe. Daarom roepen we bedrijven op die slachtoffer zijn geworden van een DDoS-aanval of poging daartoe, om contact op te nemen het cybercrimeteam van hun eenheid via 0900-88 44.

Proberen internetcriminelen u af te persen? Ga hier niet op in en waarschuw direct de politie. Leg ook zo veel mogelijk gegevens vast van de afperser(s), zoals berichtgeving en ip-adressen.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van een DDoS-aanval

  • Cybercriminelen kunnen DDoS-aanvallen gebruiken om u af te persen. Ga hier niet op in.
  • Zorg dat de beveiliging van uw computer op orde is. Denk aan up-to-date software, sterke wachtwoorden, een firewall en virusscanner. Zo kan uw computer geen onderdeel worden van een botnet.
  • Zorg als bedrijf voor DDoS-mitigatiemaatregelen via een hierin gespecialiseerde dienstverlener