Samenwerking tussen NBIP en BelgiumIX brengt NaWas naar België

Een nieuwe samenwerking tussen NBIP, de Nederlandse nationale beheersorganisatie internet providers en BelgiumIX, het alternatieve interconnectie-platform voor service providers brengt NaWas, de Nationale Wasstraat tegen DDoS-aanvallen naar België.

Een DDoS-aanval is een type cyberaanval waarbij veel dataverkeer naar netwerken of servers wordt verstuurd. Door deze enorme onstopbare toevloed aan dataverkeer geraakt het netwerk totaal verzadigd en wordt het onbruikbaar. Alles gaat offline tot de aanval stopt.

NaWas is de Nederlandse Nationale Wasstraat tegen DDoS-aanvallen, tijdens een aanval wordt de enorme hoeveelheid verkeer naar de getroffen IP-adressen omgeleid en gefilterd. De getroffen IP-adressen en netwerken zijn dan na enkele minuten weer bereikbaar, ookal gaat de aanval door.In vergelijking met on-premise oplossingen kan je veel meer dataverkeer verwerken zonder dat je hardware moet aankopen en al deze connectiviteitscontracten voor het overvloedige dataverkeer zelf moet gaan afsluiten. Een aanval vandaag is ook meestal van de omvang dat een doorsnee operator deze niet zomaar meer zelf verwerkt krijgt. Alleen al het afgelopen jaar verwerkte de NaWas zo een 1.600 aanvallen en we zien in het afgelopen kwartaal aanvallen met de omvang van meer dan 300 Gbps.

BelgiumIX ontsluit vandaag al 10 datacenters. Met al deze partnerships houden ze niet alleen dataverkeer binnen België maar proberen ze ook echt synergieën te creëren tussen alle aangesloten partijen. De samenwerking met NBIP geeft BelgiumIX de mogelijkheid actief mee te helpen om ook kleinere operatoren en bedrijven zeer eenvoudig toegang te geven tot een betaalbaar maar sterk DDoS-veiligheidsplatform.
Je moest als operator al internationaal actief zijn of een volledig afzonderlijke internetverbinding achter de hand houden, met allerhande technische limitaties, om gebruik te kunnen maken van zo een extern scrubbing center. Eén van de grote voordelen die het BelgiumIX platform nu biedt is dat je bij een aanval al je dataverkeer via NaWas kan sturen en dat uitsluitend gefilterd proper dataverkeer terug afgeleverd wordt op je aansluiting in eender welk van de aangesloten locaties. Vanuit BelgiumIX wordt er richting de kleinere operatoren geen meerkost aangerekend.De gecombineerde oplossing werkt net alsof je een eigen kabel bezit tot de binnenkant van het scrubbing center. Dit alleen al brengt een enorme extra veiligheid met zich mee en garandeert ook dat de performantie van het propere verkeer behouden blijft.

DDoS-aanvallen treffen internet service providers (ISP’s), content delivery networks (CDN’s) en ondernemingen vaker dan ooit tevoren. De gegevens gaan verloren en de bedrijfsvoering wordt door het toenemende aantal DDoS-aanvallen meer belemmerd. Ook binnen België werden Belnet en EDPnet afgelopen jaar zwaar getroffen door DDOS-aanvallen.