2,5 miljoen .nl-internetdomeinen beschermd door NaWas

Van de 5,8 miljoen geregistreerde .nl domeinnamen, zijn er 2,5 miljoen door de NaWas (Nationale Wasstraat) beschermd. Dat is 43 procent van alle .nl domeinen – een beduidend aandeel in de Nederlandse internetsector.

In navolging van de jaarlijkse en halfjaarlijkse onderzoeken naar DDoS-trends, brengt stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) binnenkort een nieuw rapport uit naar de economische impact die DDoS-aanvallen in Nederland hebben. In samenwerking met Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) is de impact op alle .nl-domeinen berekend, een significant onderdeel van alle websites in Nederland.

Tijdens One Conference, het internationale cyber security evenement in Den Haag, presenteerden NBIP en SIDN de eerste resultaten van dit onderzoek.

Economische impact

Economische impact (juli 2017-juli 2018) is op verschillende manieren berekend, namelijk op branche waarin de websites zich bevinden, randschade van DDoS-aanvallen (collateral damage), de omzet en grootte van de geraakte bedrijven, maar ook op locatie.

Zo kwam uit het onderzoek dat vooral de provincie Groningen afgelopen jaar het meeste doelwit is geweest van DDoS-aanvallen, en dat aanvallen op websites in de categorie erotiek voor de meeste randschade zorgden.

Het rapport met cijfers over de economische impact van DDoS-aanvallen in Nederland is in november 2018 gepubliceerd en is te downloaden.