Daling DDoS-aanvallen Q1 2022, zorgen om toename aantal kleine aanvallen

Het eerste kwartaal van 2022 is achter de rug. Daarom presenteert NaWas/NBIP net als voorgaande jaren de DDoS-infographic met daarin de belangrijkste trends en cijfers op het gebied van DDoS-aanvallen.

Op basis van de meest recente cijfers zien we dat de duur van DDoS-aanvallen afneemt. Eind 2021 waren er door NaWas nog 12 aanvallen geregistreerd die langer dan 4 uur duurden. In het afgelopen kwartaal zijn 6 aanvallen met dezelfde duur vastgesteld. Deze halvering is een positieve ontwikkeling, omdat organisaties zo minder lang last ervaren van DDoS-aanvallen.

Toename kleinere DDoS-aanvallen

In vergelijking met Q4 2021 (142) zien we een toename in het aantal ‘kleinere’ DDoS-aanvallen met een grootte van <1 Gbps: 204 DDoS-aanvallen. Vorig jaar zagen we in het eerste kwartaal ook dat deze aanvallen flink toenemen om vervolgens daarna weer af te zwakken. Helaas zien we op basis van eerdere ontwikkelingen dat het aantal grotere aanvallen (1-10, 10-20, 20-40 en >40 Gbps) in een jaar wél weer toeneemt. Daarom houdt de NaWas deze ontwikkeling ook dit jaar extra in de gaten.

ICMP-sweepaanvallen

Ook zien we opvallend veel IP-sweeps (ICMP-sweepaanvallen) voorbij komen, bedoeld om te bepalen welk bereik van IP-adressen wordt toegewezen aan live hosts zodat het IP-adres van het doel wordt getoond.

Download nu de nieuwste DDoS-infographic met cijfers uit Q1 2022:

Wilt u meer informatie of zich abonneren op onze nieuwsbrief?