KennisNaWasNieuwsddos-aanvallen

Flink meer kleinere en nieuwe aanvallen gedetecteerd in Q3 2023

De Nationale Wasstraat (NaWas) beschermt deelnemers tegen DDoS-aanvallen en geeft ons inzicht in veranderende trends op het gebied van DDoS. Deze kennis delen we graag om samen sterker te staan in de strijd tegen DDoS-aanvallen.

Alhoewel de aantallen aanvallen in Q3 wat lager liggen dan in Q2 (opdrachtgevers en aanvallers gaan ook op vakantie?) is het aanvalsbeeld niet minder grimmig. Recentere type aanvallen zoals HTTP/2 Rapid Reset Attack en DDOS Tsunami worden vaker ingezet.

Het mitigeren van dit soort aanvallen kost meer tijd en kan alleen effectief plaats vinden op basis van “behavioral-based” traffic analysis. Een eerste verdedigingslinie is het toepassen van de methode van “rate limiting”.

In het geopolitieke veld is veel gebeurd, pro-Hamas spelers vallen Israëlische doelen (meestal overheid websites) veelvuldig aan en claimen hun successen op Telegram. Zorgwekkend is het toenemend aantal aanvallen van ‘friendly’ religieuze groepen die voorheen minder actief waren, waaronder ook Russische hacktivist groepen.

Bent u benieuwd naar de laatste cijfers? Download nu onze nieuwste infographic met cijfers uit Q3 2023 en blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van DDoS-aanvallen.

Wilt u meer informatie of zich abonneren op onze nieuwsbrief?