Geslaagd online event over tapdiensten

Op dinsdag 18 mei 2021 organiseerde NBIP een geslaagd online event over tappen. Onder leiding van moderator Octavia de Weerdt vertelden twee sprekers alle ins en outs die bij het tappen komen kijken. Aan het einde van het informatieve gedeelte werd door Alex Bik teruggeblikt op de beginperiode van NBIP, die dit jaar alweer 20 jaar bestaat.

Naast de drie sprekers waren nog een aantal personen aanwezig om vragen van de deelnemers te beantwoorden. Dat waren Mark Lastdrager (CEO van EVE Compliancy Solutions, Frank Dupker (European Network Manager van NBIP) en Margreth Verhulst (Eigenaar Bureau 42 en bestuurslid NBIP).

Ontwikkelingen in Europese wet- en regelgeving

De eerste presentatie was van Mark van der Ham, die werkt bij onderdeel van het High Tech Investigations Team van het Openbaar Ministerie. Hij gaf een update over de Europese wet- en regelgeving in relatie tot tappen. Straks moet iedere aanbieder van digitale diensten in de Europese markt over een juridische vertegenwoordiging beschikken. Dat is iemand die de tapvorderingen ontvangt en ook het mandaat heeft om daar iets mee te doen. Deze eis geldt overigens niet alleen voor bedrijven die in de EU gevestigd zijn, maar ook voor internationale bedrijven die in de EU diensten aanbieden, zoals Facebook en Google. In de praktijk betekent dat het parket zonder tussenkomst van een Officier van Justitie of rechter rechtstreeks vorderingen en bevriezingsbevelen kunnen sturen. Dit betekent dat ook de NBIP van andere justitiƫle organen binnen de EU een verzoek kan ontvangen. De Amerikanen hebben al aangegeven dat ze graag met de EU over een executive agreement willen onderhandelen op basis van de Cloud Act.

Geautomatiseerde tapverzoeken

Pim van Stam, CTO van NBIP ging dieper in op alle techniek die nodig is om tapverzoeken succesvol uit te voeren. Hij vertelde onder meer over ontwikkelingen rond het geautomatiseerd afhandelen van tapverzoeken. Momenteel ontvangt NBIP een pdf met een fysieke handtekening van een officier van justitie. Het is de bedoeling dat dit een elektronische handtekening gaat worden. Dit zal betekenen dat NBIP tapverzoeken nog sneller kan uitvoeren.

20 jaar NBIP

Alex Bik, bestuursvoorzitter NBIP, blikte terug op de beginjaren van NBIP, dat is voortgekomen uit de NLIP (Nederlandse vereniging van Internet Providers). Begin jaren nul moesten providers aftapbaar zijn. Dat bleek in de praktijk lastig, omdat providers hierdoor genoodzaakt waren apparatuur en software aan te schaffen. Daarnaast bleken ze niet voldoende kennis over tappen in huis te hebben. Dat was de aanleiding tot het oprichten van NBIP, die hiervoor een gezamenlijke infrastructuur heeft ingericht. Dat is nu alweer twintig jaar geleden, een mijlpaal die NBIP dit jaar later groots gaat vieren met allerlei activiteiten.

Online event gemist?

Na afloop van de presentaties bedankte Octavia de Weerdt alle deelnemers en sprekers voor hun aanwezigheid en bijdragen over het onderwerp tappen. Meer weten over alles rondom Europese wet- en regelgeving in relatie tot tappen? Kijk dan het online event terug.